Zakaj sploh pišem o tem? Ker so se mi te stvari od otroštva naprej dogajale spontano in ko sem odkrila Castanedino knjigo »Umetnost sanjanja«, sem bila vsa srečna, ker je pojasnjevala stvari z neverjetno točnostjo!

Poglejmo si, kaj so prva vrata sanjanja, kot jih je Carlosa Castanedo učil njegov učitelj, nagual don Juan.

V nasprotju s splošnim prepričanjem don Juan trdi, da je sanjanje (paradoksalno) proces prebujanja!

Vemo, da je naš svet snoven svet iz snovnih predmetov. Vidimo jih, tipamo jih, zaletavamo se v njih, ti predmeti so tu. Don Juan nas poziva, naj gremo preko samo takega dojemanja sveta – bilo je sicer nujno za preživetje naših prednikov, a po tisočletjih dojemanja stvari s tega stališča smo prisiljeni verjeti, da je svet narejen samo iz predmetov. Don Juan ne osporava, da materija je. Poziva (in izziva) pa nas k dojemanju, da je naš svet v prvi vrsti svet energij. Če ne izhajamo iz tega, da je to v prvi vrsti svet energij, ne bomo nikoli sposobni neposredno videti energij! Vedno nas bo ustavila fizična prepričanost v obstoj samo trdnosti predmetov.

S tem stopimo v svet sanjanja! Naše sanje kot jih sanjamo »navadni ljudje« prihajajo k nam brez našega namena in kontrole. Večinoma so le prividni svet odslikav, ne odsevajo energije in ne kažejo nam drugih realnosti in svetov. Z vajo in namenom lahko s sanjanjem zavestno potujemo v druge realnosti, dimenzije in časovne linije, lahko se gibljemo onkraj prostora in časa tu in zdaj.

V vesolju so energijske točke, ki služijo kot vhodi in izhodi – vrata v druge svetove. Da bi lahko zares Sanjali in prehajali skozi te točke, moramo skozi 7 vrat sanjanja. Vrata sanjanja so kot ovire, ki jih premagamo, da pridemo na naslednji nivo.

Predpogoj:

Da bi lahko šli globlje v svojih sanjah, potrebujemo energijo. Vsak od nas ima nek nivo osebne energije. Ponavadi jo izgubljamo za stresne stvari: kaj bodo rekli drugi, za vzdrževanje lažne ego samopodobe, za hitri tempo in zahteve življenja, za zavist, za strah… seznam je zelo dolg. Če ste motivirani za raziskovanje svojega sanjanja, si pridobite nazaj izgubljene dele energije. Poskušajte jo zahtevati nazaj, nehajte se obremenjevati s 1001 skrbjo vsakdana, z egom, s tem, kako vas vidijo drugi… Potrebovali boste vsak delček izgubljene energije, ki ga lahko dobite nazaj!!

Don Juan: »Trik je v tem, da dosežemo svoje energetsko telo. Za to potrebujemo energijo!« (več spodaj)

Prva vrata sanjanjaPrva vrata:

Prvi korak: da bi dosegli prva vrata sanjanja, se poskušajmo zavesti, da padamo v spanje. Gre za zavedanje občutka, ki je kot prijetna teža, ki nam ne dovoli odpreti oči – vemo, da bomo ravnokar zaspali.

Kako? Z nameravanjem: »Vedel bom, kdaj padam v spanje!« Dobra novica je, da se nam ni treba izčrpavati in truditi z razumom. Nameravanje ni nekaj, kar moramo storiti z našim razumom. Dovolj je, da doseže naše energetsko telo. Enostavno povedano: ni se nam treba truditi in siliti. Nameravati pomeni delati brez dela, želeti brez želje. Le prepričajmo se, da smo sanjači in da lahko dosežemo svoje energetsko telo in se prepustimo!

The First Gate of DreamingDrugi korak je nato opazovanje okolice in predmetov v sanjah.

Vaja: V sanjah se poskušajte osredotočiti na predmete. Opazujte svojo okolico: kaj vidite, kakšne barve so predmeti okoli vas, kje so postavljeni? Za začetek je dovolj, da si izberete samo par predmetov, npr. 3 ali 4. Ponavadi se bodo predmeti, ko jih boste želeli pogledati, začeli razblinjevati, izginjati. To je že dober znak, da ste na pravi poti!

V nasprotju s splošnim prepričanjem don Juan trdi, da je sanjanje (paradoksalno) proces prebujanja! To je zelo trezna zadeva, ki nas prebuja v naše prave potenciale in nas osvobaja iz majhne škatle, v kateri smo živeli do sedaj.

Sanje so vrata v druge svetove. Zakaj je dobro v njih opazovati predmete? Ker so nekakšni portali v te druge svetove. Za tiste, ki ste brali Harry-ja Potter-ja: tudi tam so taki portali. Avtorica J. K. Rowling jih imenuje »Portkeys«. Ti predmeti so tuji energetski tokovi: ko jih prepoznamo, se nam sanje začnejo sesuvati in znajdemo se na drugih prizoriščih. .

Torej: če vam uspe zapomniti se predmete, barve, vonje, podrobnosti sanj – super! Če ste se pred tem zavedli, kdaj boste zaspali – še bolje. V zadnjih letih se spreminjajo stari vzorci sanjanja in sanje so nam vse lažje dostopne. Ste pri sebi opazili, da sanjate drugače kot prej? O tem več naslednjič.

Prek sanjanja se lahko dosti naučimo o sebi, o svoji zavesti in o tem, kako oblikovati svoje življenje. Pot se vam ponuja kar sama. Sanjate že sami od sebe, pa čeprav se nekateri nikoli ne spomnite svojih sanj. Vse se že dogaja. Odločiti se je treba le, če želite še korak dlje ali ne! Kaj pa imate za izgubiti?

Zakaj vaditi sanjanje? Da bi izpopolnili energetsko telo. Tako ne boste upravljali le svojih sanj, ampak tudi »budno« življenje.

P.S. Draga prijateljica, ti in tvoja vrata ste čudoviti! Hvala za fotografije!