Pisala sem že o naših poletnih večernih učnih urah orientalskega plesa na otoku Pašmanu, kjer smo se ženske zbrale in uživale v svojih telesih. Po komaj 4 večerih takega prijetnega druženja, ko smo se ravno prav sprostile, nas je učiteljica Mirjam presenetila z novico, da bomo na zaključni zabavi imele nastop. Pameten psihološki pristop: če bi to vedele že prvi dan, bi nas verjetno polovica nehala hoditi.

Še dolgo po nastopu sem poslušala pohvale svojega moža in ostalih. Lepo se mi je zdelo, zelo lepo, ko sem videla občudujoče poglede na obrazih mož, ki so ponovno odkrili žensko lepoto svojih žena.

Prva reakcija mnogih: »Ne, jaz ne bom šla.« Tudi sama sem to pomislila, pa ne za dolgo. Mirjam je razbila vse dvome z modrimi besedami: »Ne gre za ta nastop. Gre za to, da se odprete, da se izrazite in si upate. Tu imate odprto publiko, ki vas bo lepo sprejemala in podpirala. Tu imate enkratno priložnost, da se rešite sramu in drugih neprijetnih čustev, ki si jih ponavljate o sebi. Če to samo storite, ni važno, kako, se bo nekaj spremenilo v vašem življenju. Sigurno se bo. Tako to pač je!«

Tako smo imele naš nastop, težko pričakovan za moške udeležence kampa. Niso se odločile vse priti, nekatere so podlegle mislim, dvomom kot: »Kaj bo pa rekel moj sin…« A tiste, ki smo bile tam, smo prišle vesele in si kot skupina dajale neverjetno moč. »Če gredo lahko vse ostale, grem lahko pa tudi jaz« duh je oddajal neverjetno vibracijo moči.

Odplesale smo od srca, ob tem uživale in se smejale. Sama tehnika niti ni bila več pomembna. In požele smo ogromen aplavz. Možje so skakali okoli nas s fotoaparati, nekaj jih je na koncu celo plesalo z nami na plesišDance Performanceču, med njimi tudi moj mož (ponosna!). Najbolj zgovorni pa so bili široko nasmejani obrazi nas samih – plešočih žensk.

Še dolgo po nastopu sem poslušala pohvale svojega moža in ostalih. Lepo se mi je zdelo, zelo lepo, ko sem videla občudujoče poglede na obrazih mož, ki so ponovno odkrili žensko lepoto svojih žena. Že ko sem gledala te zadovoljne može (kako malo je bilo treba za to!) sem vedela, da je imela Mirjam nedvomno prav: nekaj se je že spremenilo v naših življenjih.